THE PLANA BAIXA MIRROR ÉS UNA MENA DE 'MELTING POT' ON EN CASTELLÀ, CATALÀ I ANGLÉS PARLEM D'AQUEST PAÍS NOSTRE, D'UN POC D'ECONOMIA, DE MÚSICA, DE LITERATURA, D'ECOLOGIA...I, SI ENS ARRIBA L'INSPIRACIÓ, TRACTAREM DE FER NARRACIONS CURTES...PER A NO CANSAR. AL MATEIX TEMPS INTENTAREM CONTRIBUIR A LA DIFUSIÓ DE LA LLENGUA EN LA XARXA. GRÀCIES A JAVIER LINARES PER INCLOURE'NS EN LA RELACIÓ DE BLOCS DE 'OPEN GOVERNMENT' I A SERGI PITARCH EN LA SEUA TESI DE BLOCS EN VALENCIÁ.

lunes, 4 de junio de 2012

EL BAJOCAR DE QUESADA, LA MUNTANYETA DE MORALES

(Anomenem aixina a una xicoteta porció d'un hortet que els dos "Juanjos" treballen a la muntanya) 
------------------
Quesada (JJQ d'ara en endavant) passa part del matí fent el conreu d'un hort a la muntanya de JJM, al que jo anomene EL BAJOCAR, per antonomàsia. JJQ baixa al hort des del poble bordejant tota l'extensió de tarongerars, entre olors de pi, timó i romaní i quan arriba a la caseta de JJM, eix olor es barreja amb una suau brisa salada que porta flairances de tamarit i plantes marines. Ara esta amuntonant pedres que aparta dels conreus després de birbar-los, conscient de que eixes pedres, com deia l'amic E.Piera, "parlen llatí" i de que es troba a u dels llocs mes cultes del mon. Si mira cap a la muntanya veu les restes del perímetre amurallat del campament del Cid  des de on  les tropes castellanes durant dos anys asediaren València amb els seus raids; si mira cap el nord-est veu la rada de la muntanya de l'estany on P.C.Escipió amagava les seues naus a les tropes de Cartago protegit per l'escenari indescriptible del temple de Venus. 
Molt prompte vindrà l'estiu i en ú dels nostres sopars, a boqueta nit, es menjaren amb tomaca les bajoques conreades amb tant de primor, i segur que entre dos clarors vorem passar l'historia una altra vegada per la Tellola, des d'alli dalt. Potser vejam l'ombra del carlí Cabrera i els seus homes avançant cap al sud per a enfrentar-se al general O'Donnell o, pot ser, contemplem l'avantguarda rossellonesa de Jaume I camí, ara sí, d'una conquesta definitiva del cap i casal. 
Després de les ultimes discussions de la nit arran de la conveniència o no de plantar faves l'any que ve o sobre sí portar o no gaiato en la propera caminada, escoltarem els sorolls de la nit: el d'algunes gavines tardanes que tornen a la marjal creuant-se amb els falcons que venen en direcció contraria al seu amagatall en el segle-penyal i el cant dels grills i el de les granotes de la marjal, els mateixos sorolls que abans que nosaltres va escoltar el general Rojo quan va passar per ací per a revisar la seua línia de rera guarda ZXY o molt abans Na Violant d'Hongria camí del castell ja alliberat, o mes abans encara el tribuno Publio...i tants altres.
 L`amic JJQ sap que te un bajocar en un lloc UNIC !!!. 


No hay comentarios: