THE PLANA BAIXA MIRROR ÉS UNA MENA DE 'MELTING POT' ON EN CASTELLÀ, CATALÀ I ANGLÉS PARLEM D'AQUEST PAÍS NOSTRE, D'UN POC D'ECONOMIA, DE MÚSICA, DE LITERATURA, D'ECOLOGIA...I, SI ENS ARRIBA L'INSPIRACIÓ, TRACTAREM DE FER NARRACIONS CURTES...PER A NO CANSAR. AL MATEIX TEMPS INTENTAREM CONTRIBUIR A LA DIFUSIÓ DE LA LLENGUA EN LA XARXA. GRÀCIES A JAVIER LINARES PER INCLOURE'NS EN LA RELACIÓ DE BLOCS DE 'OPEN GOVERNMENT' I A SERGI PITARCH EN LA SEUA TESI DE BLOCS EN VALENCIÁ.

jueves, 27 de noviembre de 2008

EL NOU ULLAL UNA REALITAT


Els xiquets de La Llosa estrenen l’Ullal de Quartons




Els primers oms negres, plantats per els ciutadans mes menuts del poble
dijous 27 de novembre de 2008
.

Als pocs dies de descobrir l’ullal de Quartons, els escolars de La Llosa, que són el futur del seu poble i responsables de conservar les meravelles més properes a les seues residències, han estat els primers en començar la plantació del bosc d’oms negres. Aquesta futura omeda es trobarà rodejant la transparent aigua de les basses que en un futur pròxim rebran els amfibis, com el xicotet gripau (Bufo bufo) que té una de les darreres poblacions en les basses de reg de darrere la Muntanyeta Blanca.

Mostrem als xiquets i xiquetes pujant al mirador de pedra, tapant-se del fret, pasant per la sèquia-pont sobre el canal dels lliris, entrant en calor fent els forats, plantant, fent les orles i regant els arbres, recollits dels rebrots de les omedes que queden a la pròpia marjal.








Abans, havien fet el recorregut dels Estanys, observant les obres que estan fent-se, la gran quantitat d’agrons blaus (Ardea cinerea) menjant al fang, les àligues calçades (Hieraaetus pennatus), els arpellots (Circus aeruginosus), les fotges banyudes (Fulica cristata) i, com no, admirant els petxinots de la finca de La Calçada.
I ben resguardats per mestres i policia local del trànsit desmadrat de la recta de la carretera de la mar, on està previst fer quatre passos per a la fauna, que no tenen tanta sort i tots els dies sofreixen atropellaments.
Sobre tot cauen les polles d’aigua (Gallinula chloropus), protegides per la Llei, però castigades per l’excès de velocitat, sense poder fugir a temps de les rodes dels infractors. Sense cap control de l’administració i fins i tot la policia local d’Almenara i la Guàrdia Civil passant-se del límit (50km/h), és molt difícil que es respeten les normes de trànsit i evitar l’atropellament en aquest punt negre per a l’espècies protegides. No molt lluny d'allí, al peu de la muntanyeta, hi ha el nostre amic "anselmo", l'eriçó:







ANSELMO EL PUNTXÓS

No hay comentarios: