THE PLANA BAIXA MIRROR ÉS UNA MENA DE 'MELTING POT' ON EN CASTELLÀ, CATALÀ I ANGLÉS PARLEM D'AQUEST PAÍS NOSTRE, D'UN POC D'ECONOMIA, DE MÚSICA, DE LITERATURA, D'ECOLOGIA...I, SI ENS ARRIBA L'INSPIRACIÓ, TRACTAREM DE FER NARRACIONS CURTES...PER A NO CANSAR. AL MATEIX TEMPS INTENTAREM CONTRIBUIR A LA DIFUSIÓ DE LA LLENGUA EN LA XARXA. GRÀCIES A JAVIER LINARES PER INCLOURE'NS EN LA RELACIÓ DE BLOCS DE 'OPEN GOVERNMENT' I A SERGI PITARCH EN LA SEUA TESI DE BLOCS EN VALENCIÁ.

domingo, 31 de octubre de 2010

RECOMANACIONS DEL MIRROR

Marcel és abandonat per la seua mare quan té sis anys. El xiquet creix amb el seu iaio Pascual, que li ensenya les coses més importants de la vida i li dóna l'afecte que la seva mare li ha negat. Anys després, quan Marcel té 21 anys, decideix que és el moment de fer una vida a banda i planeja anar-se'n de casa amb la seua novia.  Pascual, però, cau malalt d'Alzheimer. Llavors, Marcel decideix posposar els plans i quedar-se per ajudar el seu iaio però no compta amb els inesperats moments que viurà amb Pascual i amb l'importantíssim viatge emocional que està a punt d'emprendre
-------------
El film es va estrenar el 21 del mes passat, día mundial del Alzheimer, i desd'aleshores no deixa de d'aconsegir premis. El darrer ha estat el del Festival de Cinema de Moscou. Relata la infantessa i joventut de Marcel (Alberto Ferreiro) junt al seu iaio Pascual (Hector Alterio) i la complicitat que s'estableix entre tots dos en cuidar ú de l'altre.
Es la´ópera prima de Freddy Mas Franqueza, qui li fa en el film un homenatge a Morella, on s'han rodat quasi tots els exteriors. La actuació del cap de la dinastía dels 'Alterios' es espectacular (per qué son tan bons els actors argentins?). Pero no ho es menys la del net, Alberto Ferreiro (es possible que se'n recordeu d'ell d'una altra grandísima actuació en 'Soldados de Salamina', basada en la novela de Javier Cercas.Es aquell miliciá que li perdona la vida al falangista Rafael Sanchez Mazas en aquell bosc gerondés quan el té a tir). 

Tornant a "Amanecer de un sueño", impressiona la escena en que el net s'adona per primera vegada que Pascual está entrant en la penombra, que comença a estar "al altre costat". Alguns critics de prensa diaria han volgut vore en el film quelcom mes enllá del Alzheimer. La película, però, la subvenciona la fundació d'aquesta terrible enfermetat (m'ho confirmaren al coloqui de la UIMP) i va d'aixó, del Alzheimer, només d'aixó. Només.

No hay comentarios: